Je fietszadel zelf vervangen

Wanneer je een fiets tweedehands hebt gekocht, kan het zijn dat het zadel niet helemaal goed meer is of dat deze niet naar wens is. In dat geval is het fijn om te weten dat een zadel niet veel kost en je eenvoudig zelf kunt vervangen. Het enige wat je nodig hebt is gereedschap en een nieuw zadel. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt.

Zorg voor het benodigde gereedschap

Als eerst is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je alle gereedschappen bij de hand hebt die je dadelijk moet gaan gebruiken om je fietszadel te gaan vervangen. In de meeste gevallen heb je alleen een inbus- of een steeksleutel nodig. Laatstgenoemde betreft maat 13 of 14.

Het zadel verwijderen en de nieuwe monteren

Om het nieuwe zadel er op te kunnen zetten, moet je de oude natuurlijk eerst gaan verwijderen. Dit kun je doen door de bouten los te draaien waarmee het zadel is bevestigd aan de zadelpen. Dit doe je met behulp van een steeksleutel of een inbus. Het is belangrijk dat je de zadelpen niet losmaakt.

Op het moment dat het zadel gedemonteerd is kun je het nieuwe zadel er op schuiven. Deze zet je vervolgens vast met de bouten. Draai deze stevig aan zodat het niet kan gaan lostrillen tijdens het fietsen. Voila! Je hebt zojuist helemaal zelf een nieuw zadel op je fiets gezet.

Zadel afstellen

Wanneer het zadel eenmaal zit, kan het natuurlijk zijn dat het niet helemaal naar wens is afgesteld. Misschien mag het voor jou wel wat hoger zitten, of zelfs lager. Als dat het geval is, moeten we de zadelpen een klein beetje losdraaien. Één, soms twee slagen is al voldoende. Je houdt het zadel stevig vast en je kunt deze vervolgens naar boven en beneden afstellen. Kijk goed of het zadel recht staat en draai de zadelpen vervolgens weer vast. 

Maak een testrit om te kijken of het zadel nu op de juiste hoogte is ingesteld. Mocht dat niet het geval zijn, kun je de stappen herhalen totdat je tevreden bent. 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.