Ga je rijles volgen? Dit moet je weten over de motorkap

Als je binnenkort gaat starten met het volgen van rijlessen zul je ook van alles moeten leren over wat er zich onder de motorkap bevindt. Het is belangrijk dat je weet hoe je deze kunt openen en welke punten je moet kunnen controleren voordat je gaat beginnen met rijden. Ga je rijles in Amsterdam of een andere stad volgen, dan gaat je instructeur hier natuurlijk mee aan de slag, maar het is fijn als je al het één en ander weet. 

De motorkap openen

Voordat we onder de motorkap kunnen kijken, moet deze natuurlijk eerst worden geopend. De vraag is natuurlijk: ‘hoe kun je de motorkap openen?’ Iedere auto beschikt over een ontgrendeling waarmee dit mogelijk is. In de meeste gevallen is deze te vinden ergens bij de linker portier. De motorkap klikt open en vervolgens kun je de hele kap omhoog brengen. Zorg er wel voor dat je deze goed vast zet, zodat het de motorkap niet naar beneden kan vallen. 

Welke dingen moet je kunnen controleren?

Tijdens je examen kan het zijn dat er naar bepaalde delen onder de motorkap wordt gevraagd. Je instructeur zorgt er daarom voor dat je daar goed op bent voorbereid, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo moet je onder andere kunnen aanwijzen waar het oliepeil zich bevindt. Omdat het voor de motor belangrijk is om de olie regelmatig te controleren, zul je ook tijdens de lessen leren hoe je olie kunt bijvullen. 

Datzelfde geldt ook voor rem- en koelvloeistof. Leer uit je hoofd waar deze twee zich onder de motorkap bevinden. In de praktijk hoef je deze meestal niet bij te vullen, maar dit werkt vrijwel hetzelfde als het bijvullen van olie. 

Je moet er altijd voor zorgen dat de motorkap alleen wordt geopend als de motor niet meer warm is. Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van handschoenen zodat je handen niet vies worden bij bijvoorbeeld het bijvullen van de olie. Mocht je eventueel wat olie morsen, dien je dit schoon te maken met een doek.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.