Een caravanverzekering afsluiten, hoe interessant is het echt?

De voorbije jaren heeft de verkoop van caravans in de praktijk een meer dan stevige boost gekregen. Dat is natuurlijk onder meer het gevolg van de sterk toegenomen populariteit van vakanties in private accommodaties zoals caravans, campers of vakantiehuizen. Heel wat mensen hebben door Corona ontdekt hoe interessant het wel niet kan zijn om over bijvoorbeeld een caravan of een camper te beschikken. Geldt dat ook voor jou? In dat geval is het ongetwijfeld ook een goed idee om even voor jezelf te bepalen of het afsluiten van een caravanverzekering de moeite waard kan zijn. Op deze manier kan je namelijk heel wat verschillende potentiële schadegevallen het hoofd bieden.

Wat is een caravanverzekering?

Schade welke kan ontstaan aan je caravan kan op verschillende manieren worden gedekt. In eerste instantie is het mogelijk dat de schade valt onder de dekkingen van je autoverzekering. Voor heel wat mensen geldt dat dit eigenlijk altijd zo is. Dat is niet helemaal correct, integendeel. Je dient er rekening mee te houden dat je autoverzekering enkel en alleen tussen zal komen in schade aan je caravan op het ogenblik dat deze met het voertuig is verbonden. Van zodra de caravan los wordt gekoppeld van de auto is dat dus met andere woorden niet meer het geval. Bovendien ben je op deze manier ook alleen verzekerd volgens de dekkingen van de autoverzekering die je hebt. 

De dekkingen die worden aangeboden door de caravanverzekering gaan in de praktijk dan ook nog een aardige stap verder. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat ze zorgen voor het dekken van schade veroorzaakt door een storm of natuurgeweld. Bovendien geldt dit eveneens voor bijvoorbeeld een brand die ontstaat binnen in de caravan. Het spreekt verder voor zich dat er ook voor vandalisme en diefstal extra dekkingen worden aangeboden welke zeer interessant zijn. 

Drie redenen om snel een caravanverzekering af te sluiten

Als we de keuze zouden maken om meerdere jaren terug te gaan in de tijd zouden we tot de vaststelling komen dat er in die periode eigenlijk door veel mensen helemaal niet voor werd gekozen om een caravanverzekering af te sluiten. Dat was het gevolg van het feit dat men het vermoeden had dat dit eigenlijk helemaal geen vereiste was. Tegenwoordig is daar omwille van verschillende redenen toch sterk verandering in gekomen. Het overgrote merendeel van de mensen die eigenaar zijn van een caravan sluiten dan ook wel degelijk een passende verzekering af. Ben jij dat ook van plan? Of twijfel je toch nog een beetje? De onderstaande drie redenen zullen je zeker helpen om de trekker over te halen. 

Reden 1: De kans op stormschade neemt stelselmatig toe 

We hebben uiteraard allemaal kunnen vaststellen dat ons weerbeeld de voorbije jaren een stukje extremer is geworden. De stormen die Nederland aandoen worden niet alleen steeds zwaarder, daarnaast komen ze ook merkelijk vaker voor. De groter geworden kans op stormschade heeft er uiteraard voor gezorgd dat de caravanverzekering alleen maar nog populairder is geworden. Dat hoeft zeker niet te verbazen aangezien stormschade of schade door natuurgeweld de belangrijkste veroorzaker is van financiële verliezen bij caravans. Wil je graag dergelijke schade kunnen dekken? Dan kan het afsluiten van een caravanverzekering daar zeker en vast voor zorgen.

Reden 2: Caravans worden steeds duurder 

De sterk toegenomen populariteit van de caravanverzekering is niet in het minst het gevolg van het feit dat caravans door de jaren heen merkbaar duurder zijn geworden. De hoger gelegen aankoopprijs en de logischerwijs ook grotere investering die deze met zich meebrengt zorgt er in de praktijk logischerwijs voor dat de behoeften aan een goede bescherming of dekking eveneens een flink stuk groter is geworden. Ondanks het feit dat de aankoopprijzen van caravans door de jaren heen zeer sterk zijn gestegen geldt dat slechts in beperkte mate voor de premies van de caravanverzekeringen. Ook dit is uiteraard alleen maar positief te noemen.

Reden 3: Je wil niet voor verrassingen komen te staan

Het valt natuurlijk te begrijpen dat veel mensen niet echt fan zijn van verzekeringen. Voor elk type verzekering, waaronder dus ook de caravanverzekering geldt dat je ze als verzekeringnemer eigenlijk gaat afsluiten in de hoop om ze nooit nodig te hebben. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je het niet zelf kan kiezen wanneer er een bepaald schadegeval opduikt. Niet te de beschikking hebben over een passende verzekering brengt dan ook altijd significante risico’s met zich mee. 

Wil je altijd met een gerust hart kunnen slapen? Dit ook wanneer er mogelijks een schadegeval om de hoek loert als gevolg van bijvoorbeeld een stevige storm die eraan zit te komen? In dat geval mag het duidelijk zijn dat het afsluiten van één van de verschillende caravanverzekeringen op de markt altijd een absolute aanrader is. Bovendien valt het ook met de premie eigenlijk best goed mee. Dit niet in het minst wanneer je de onderstaande bespaartips gaat toepassen.

Met deze tips hou je de premie binnen de perken 

Hebben de hierboven terug te vinden redenen jou ook weten te overtuigen van het feit dat het afsluiten van een caravanverzekering de moeite meer dan waard kan zijn? Dan zal je wellicht over willen gaan tot het afsluiten van een dergelijke verzekering. Hierbij zal je als verzekeringnemer uiteraard zeer graag willen kunnen rekenen op zo laag mogelijke kosten. Wil jij ook graag ontdekken hoe de premie van de caravanverzekering te drukken? Dat kan met de onderstaande tips! 

  1. Vergelijk altijd de diverse caravanverzekeringen op de markt;
  2. Zorg ervoor dat je het eigen risico van de verzekering niet uit het oog verliest;
  3. Tracht ze op te nemen in een bestaande bundel met verzekeringen; 

Uiteraard zal je al beschikken over een autoverzekering. Dit zou er in de praktijk voor kunnen zorgen dat je over de mogelijkheid beschikt om bij dezelfde verzekeraar een bundel af te sluiten waar ook de verzekering voor je caravan in kan worden opgenomen. Niet zelden is het zo dat je in dit geval kan rekenen op een aantrekkelijke bundelkorting. Met een beetje geluk kan dit dus met andere woorden niet alleen je autoverzekering, maar ook je caravanverzekering goedkoper maken.

Klik hier voor meer informatie.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.